ჩვენ გვყავს 34 სტუმარი და წევრები არ არის საიტზე
საქართველოს სტრატეგიული კვლევებისა და განვითარების ცენტრის ინიციატივის ფარგლებში, საქქართველოს სასოფლო დარბაზმა შეიძინა მარგარინების (გამყარებული მცენარეული ცხიმების) ნიმუშები და ლაბორატორიას ჩააბარა. ნიმუშები შემდეგ მაჩვენებლებზე შემოწმდა: მძიმე ლითონები, აფლატოქსინი B1, პესტიციდები, რადიონუკლიდები, მიკრობიოლოგია.
საქართველოს სხვადასხვა ნორმატიული აქტებით განსაზღვრულია უვნებლობის მთელი რიგი პარამეტრებისა, რომლებსაც მარგარინები (გამყარებული მცენარეული ცხიმები) უნდა აკმაყოფილებდნენ. კვლევებმა მოიცვა „სასურსათო ნედლეულისა და კვების პროდუქტების ხარისხისა და უსაფრთხოების სანიტარიული წესებითა და ნორმებით“ გათვალისწინებულ უვნებლობის მაჩვენებლები. აქვე აღსანიშნავია, რომ შემოწმებები არ ჩატარებულა მარგარინების ყველა შესაძლო დამაბინძურებელზე.
მარგარინი ფართოდ მოხმარებადი სურსათია. იგი მოიხმარება როგორც უშუალოდ მოქალაქეების, ისე საკონდიტროებისა, თუ კვების ობიექტების მიერ. ასე რომ, ამ პროდუქტის უვნებლობა ძალზე მნიშვნელოვანია საზოგადოებრივი ჯამრთელობისათვის.
ამავე დროს, სურსათის ეროვნული სააგენტოს (სეს) მხრიდან მარგარინების ზემოთ ჩამოთვლილ მაჩვენებლებზე შემოწმებას დიდი ყურადღება არ ეთმობა. 2023-2024 წლებში აღნიშნულ პარამეტრებზე მარგარინების შემოწმება არ მომხდარა.
სასიხარულოა, რომ შემოწმებულ არც ერთ ნიმუშში დარღვევა არ გამოვლენილა.

თბილისი. 2025 წლის 4 მარტი - პროექტის „გაზრდილი სასოფლო-სამეურნეო პრაქტიკა და მომხმარებელთა ცნობიერება“ (CAPCA) ფარგლებში, საქართველოს სტრატეგიული კვლევებისა და განვითარების ცენტრმა (CSRDG) მონიტორინგის შედეგების პრეზენტაცია ჩაატარა თემაზე „თაფლის უვნებლობის კონტროლი საქართველოში“.
CSRDG-იმ თაფლთან დაკავშირებული უვნებლობის საფრთხეებისა და სახელმწიფო კონტროლის საკითხებზე მონიტორინგი განახორციელა. კვლევამ მოიცვა თაფლის უვნებლობის კონტროლის არსებული მექანიზმები, ძირითადი სირთულეები და გამოწვევები. მონიტორინგი ფოკუსირებული იყო ქვეყნის შიდა ბაზარზე თაფლის უვნებლობის კუთხით სახელმწიფო კონტროლის განხორციელებაზე.
მონიტორინგის ანგარიშმა თაფლის უვნებლობასთან დაკავშირებული ისეთი საკითხები მოიცვა, როგორებიცაა:
მონიტორინგის პროცესში, მოცემულ თემასთან დაკავშირებით, შესწავლილ იქნა არსებული ოფიციალური დოკუმენტაცია და ანგარიშები, ასევე, შედგა ჩაღრმავებული ინტერვიუები სურსათის ეროვნული სააგენტოს ოთხ თანამშრომელთან.

ლანჩხუთი. 2024 წლის 10 ივლისი - საქართველოს სტრატეგიული კვლევებისა და განვითარების ცენტრმა (CSRDG) და საქართველოს სასოფლო დარბაზმა მოაწყვეს საჯარო შეხვედრა, თემაზე „ევროინტეგრაციის მნიშვნელობა საქართველოსთვის - სურსათის უვნებლობისადა განათლების სექტორები“.
შეხვედრა მიზნად ისახავდა სურსათის უვნებლობისა და განათლების სექტორებში საქართველოს ევროკავშირთან ინტეგრაციის როლის თაობაზე მოქალაქეთა ინფორმირებას და ამ საკითხზე საზოგადოებრივი დიალოგის ხელშეწყობას.
შეხვედრის ფარგლებში საქართველოს სტრატეგიული კვლევებისა და განვითარების ცენტრის მომხმარებლის უფლებების დაცვის პროგრამის კოორდინატორმა ვახტანგ კობალაძემ პრეზენტაცია გააკეთა და მიმოიხილა ევროკავშირში მოქმედი სურსათის უვნებლობის სახელმწიფო რეგულირების სისტემა, ევროინტეგრაციის მნიშვნელობა საქართველოში სურსათის უვნებლობის სფეროში რეფორმების დაწყებაში და ევროკავშირის მიერ ამ მიმართულებით საქართველოსათვის გაწეული დახმარება. სტუმრებს შესაძლებლობა ჰქონდათ მონაწილეობა მიეღოთ დისკუსიაში, რომელიც პრეზენტაციის შემდეგ გაიმართა.
ღონისძიების მეორე მომხსენებელმა, მწერალმა ალექსანდრე ლორთქიფანიძემ მიმოიხილა ევროპული განათლების უპირატესობები,
საუნივერსიტეტო სისტემების თავისებურებები და შესაძლებლობები, რომლითაც შეუძლიათ ისარგებლონ ქართველმა ახალგაზრდებმა. გამომსვლელმაისაუბრა კონკრეტულადრაგზებს სახავს ევროპაამ მიმართულებით, როგორ შეიძლება ქართველი სტუდენტებისთვის ევროპული განათლების სიკეთეებით სარგებლობა და რატომაა ის უპირატესი სხვა საუნივერსიტეტო სისტემებთან შედარებით.
ღონისძიებას დაესწრნენ არასამთავრობო ორგანიზაციების, საგანმანათლებლო დაწესებულებების, მედიის, ადგილობრივი ხელისუფლებისადა ბიზნესსექტორის წარმომადგენლები.
„2010 წლიდან დღემდე, საქართველოში სურსათის უვნებლობის სფეროში მიმდინარე რეფორმების მთავარი მამოძრავებელი ევროკავშირთან ინტეგრაცია იყო. ამასთან ერთად, ფასდაუდებელია ევროკავშირის ფინანსური, მატერიალური, თუ ტექნიკური დახმარება ქვეყანაში სურსათის უვნებლობის მდგომარეობის გაუმჯობესების კუთხით,რომელიც გაწეულ იქნა საჯარო დაწესებულებებისა და კერძო სექტორის შესაძლებლობების გასაზრდელად. იმედი გვაქვს, რომ რეფორმები და ევროკავშირის მხრიდან მათი მხარდაჭერა გაგრძელდება, რაც შესაძლებლობას მოგვცემს საქართველოში სურსათის უვნებლობა ისეთივე დონეზე იყოს დაცული, როგორც ეს ევროკავშირის ქვეყნებშია“ - განაცხადა CSRDG-ის მომხმარებლის უფლებების დაცვის პროგრამის კოორდინატორმა, ვახტანგ კობალაძემ.
„განათლება დიდი ხანია პრიორიტეტია ევროპულ ოჯახში, შესაბამისად ესაა იდეალური სივრცე, რომ ახალგაზრდები დაეუფლონ სასურველ პროფესიას, განვითარდნენ, სრულყონ საკუთარი ცოდნა და თავისი პროფესიონალიზმი საქართველოს მოახმარონ. ევროპული ოჯახი ნიშნავს განათლების მეტ ხელმისაწვდომობას და საკუთარი მიზნების მიღწევის გზაზე ხელშეწყობას.“
ღონისძიება ჩატარდა ევროკავშირის, კონრად ადენაუერის ფონდისა და ორგანიზაციის „პური მსოფლიოს“ (გერმანია) მხარდაჭერით. საკონტაქტო პირი: ნათია მეტრეველი, CSRDG, PR მენეჯერი.
საქართველოს სასოფლო დარბაზის მიერ ლანჩხუთში თაფლის ვარგისიანობის მონიტორინგი განხორციელდა საქართველოს სტრატეგიული კვლევებისა და განვითარების ცენტრის მხარდაჭერით (CSRDG), ევროკავშირის „სოფლის მეურნეობისა და სოფლის განვითარების ევროპის სამეზობლო პროგრამის“ (ENPARD – Georgia) მეოთხე ფაზის (ENPARD IV) ფარგლებში, ასევე, ორგანიზაციის „პური მსოფლიოს“ (გერმანია) მიერ დაფინანსებული პროექტის „გაზრდილი სასოფლო-სამეურნეო პრაქტიკა და მომხმარებელთა ცნობიერება“ ფარგლებში.
საქართველოს კანონმდებლობით, ასობით ფარმაკოლოგიურად აქტიური ნივთიერებაა რეგლამენტირებული, მათ შორის, ანტიბიოტიკები. ქლორამფენიკოლი და ნიტროიმიდაზოლების ჯგუფში შემავალი პრეპარატების ნაწილის შემცველობა სურსათში საერთოდ აკრძალულია, დანარჩენები კი საერთოდ არაა რეგლამენტირებული და მოწმდება ევროკავშირში არსებული ნორმების მიხედვით.
კვლევები ჩატარდა სოფლის მეურნეობის სახელმწიფო ლაბორატორიაში.
სულ 4 ნიმუში შემოწმდა, 2 - არაეტიკეტირებული, ასევე 2 - ეტიკეტირებული. 2 ნიმუში ქლორამფენიკოლის შემცველობაზე შემოწმდა, ასევე 2 ნიმუში - ნიტროიმიდაზოლების ჯგუფის პრეპარატებზე.
ანტიბიოტიკების შემცველობა არც ერთ ნიმუშში არ აღმოჩნდა.
საქართელოს სასოფლო დარბაზი არის საქართველო სტრატეგიული კვლევებისა და განვითარების ცენტრის პარტნიორი ორგანიზაცია და ახორციელებს პროექტს "უსაფრთხო საკვები ლანჩხუთის მუნიციპალიტეტს".
ქვემოთ მოყვანილ ლინკზე შეგიძლიათ იხილოთ საქართველოს სტრატეგიული კვლევებისა და განვითარების ცენტრის ახალი ბუკლეტები „სურსათის უვნებლობა“.