In September 2023, the Georgian Rural Council held the final presentation of the project "Cooperation for Local Development" in Chokhatauri and Lanchkhuti. The presentations were held in the meeting halls of Chokhatauri and Lanchkhuti municipal Councils and were led by the project director Amiran Gigineishvili.
The target groups of the project were the population of 3 villages of Lanchkhuti municipality, Etseri, Oragve and Grigoleti (about 1200 inhabitants, 50% of whom are women and 36% young people), as well as the population of 3 villages of Chokhatauri municipality, Erketi, Dablatsikhe and Burnati (about 1100 inhabitants, of whom 50% women and 30% young), Lanchkhuti Municipality City Hall and City Council, Chokhatauri Municipality City Hall and City Council.
2023 წლის სექტემბერში საქართველოს სასოფლო დარბაზმა გამართა პროექტ „თანამშრომლობა ადგილობრივი განვითარებისთვის“ ფინალური პრეზენტაცია ჩოხატაურსა და ლანჩხუთში. პრეზენტაციები გაიმართა ჩოხატაურისა და ლანჩხუთის მინუციპალიტეტების საკრებულოების სხდომათა დარბაზებში და მიჰყავდა პროექტის დირექორს ამირან გიგინეიშვილს.
პროექტის სამიზნე ჯგუფებს წარმოადგენდნენ ლანჩხუთის მუნიციპალტეტის 3 სოფლის, ეწრის, ორაგვესა და გრიგოლეთის მოსახლეობა (1200 -დე მცხოვრები, მათგან 50% ქალი და 36% ახალგაზრდა),ასევე ჩოხატაურის მუნიციპალიტეტის 3 სოფლის, ერკეთის, დაბლაციხისა და ბურნათის მოსახლეობა (1100 -დე მცხოვრები, მათგან 50% ქალი და 30% ახალგაზრდა), ლანჩხუთის მუნიციპალიტეტის მერია და საკრებულო, ჩოხატაურის მუნიციპალიტეტის მერია და საკრებულო.
The suitability of cheese was monitored in Lanchkhuti by the Georgian Rural Council by suwithin the framework of the fourth phase (ENPARD IV) of the European Union "European Neighborhood Program for Agriculture and Rural Development" (ENPARD - Georgia), as well as the project "Increased Agricultural Economic practices and consumer awareness" within the framework.
The Georgian Rural Council purchased cheese samples and ensured laboratory testing. We bought 5 types of cheese at various shops and markets in Lanchkhuti and submitted it to the State Laboratory of Agriculture in the city of Kutaisi. 2 samples of factory-made cheese produced in Georgia and 3 samples made in local farms were purchased.
The National Food Agency controls the fulfillment of the requirements of the regulation "On milk and milk products". However, it manages to check only a few dozen samples of cheese per year, which is a small number for monitoring the whole country's trade network. Cheese is an essential part of the food. That is why it is very important to check its cleanliness. So, depending on the urgency of the issue, we purchased and checked the cheese.
List of tested samples:
საქართველოს სასოფლო დარბაზის მიერ ლანჩხუთში ყველის ვარგისიანობის მონიტორინგი განხორციელდა საქართველოს სტრატეგიული კვლევებისა და განვითარების ცენტრის მხარდაჭერით (CSRDG), ევროკავშირის „სოფლის მეურნეობისა და სოფლის განვითარების ევროპის სამეზობლო პროგრამის“ (ENPARD – Georgia) მეოთხე ფაზის (ENPARD IV) ფარგლებში, ასევე, ორგანიზაციის „პური მსოფლიოს“ (გერმანია) მიერ დაფინანსებული პროექტის „გაზრდილი სასოფლო-სამეურნეო პრაქტიკა და მომხმარებელთა ცნობიერება“ ფარგლებში.
საქართველოს სასოფლო დარბაზმა განახორციელა ყველის ნიმუშების შესყიდვა და ლაბორატორიული შემოწმების უზრუნველყოფა. ლანჩხუთის სხვადასხვა მაღაზიებსა და ბაზრობაზე შევიძინეთ 5 დასახელების ყველი და ჩავაბარეთ სოფლის მეურნეობის სახელმწიფო ლაბორატორიაში, ქალაქ ქუთაისში. შესყიდული იქნა საქართველოში წარმოებული, ქარხნულად დამზადებული ყველის 2 ნიმუში და 3 ადგილობრივ ფერმერულ მეურნეობაში დამზადებული ნიმუში.
„რძისა და რძის ნაწარმის შესახებ“ რეგლამენტის მოთხოვნების შესრულების კონტროლს სურსათის ეროვნული სააგენტო ახდენს. თუმცა, ყველის სისუფთავეზე წელიწადში მხოლოდ რამდენიმე ათეული ნიმუშის შემოწმებას ახერხებს, რაც მთელი ქვეყნის სავაჭრო ქსელის მონიტორინგისათვის მცირე რიცხვია. ყველი კვების რაციონის აუცილებელ შემადგენელ ნაწილს წარმოადგენს. ამიტომაცაა, რომ ძალზედ მნიშველოვანია მისი სისუფთავეზე შემოწმება. ასე რომ, საკითხის აქტუალობიდან გამომდინარე, განხორციელდა შემოწმება ჩვენს მიერ.
შემოწმებული ნიმუშების სია:
We have 15 guests and no members online