The suitability of cheese was monitored in Lanchkhuti by the Georgian Rural Council by suwithin the framework of the fourth phase (ENPARD IV) of the European Union "European Neighborhood Program for Agriculture and Rural Development" (ENPARD - Georgia), as well as the project "Increased Agricultural Economic practices and consumer awareness" within the framework.
The Georgian Rural Council purchased cheese samples and ensured laboratory testing. We bought 5 types of cheese at various shops and markets in Lanchkhuti and submitted it to the State Laboratory of Agriculture in the city of Kutaisi. 2 samples of factory-made cheese produced in Georgia and 3 samples made in local farms were purchased.
The National Food Agency controls the fulfillment of the requirements of the regulation "On milk and milk products". However, it manages to check only a few dozen samples of cheese per year, which is a small number for monitoring the whole country's trade network. Cheese is an essential part of the food. That is why it is very important to check its cleanliness. So, depending on the urgency of the issue, we purchased and checked the cheese.
List of tested samples:
საქართველოს სასოფლო დარბაზის მიერ ლანჩხუთში ყველის ვარგისიანობის მონიტორინგი განხორციელდა საქართველოს სტრატეგიული კვლევებისა და განვითარების ცენტრის მხარდაჭერით (CSRDG), ევროკავშირის „სოფლის მეურნეობისა და სოფლის განვითარების ევროპის სამეზობლო პროგრამის“ (ENPARD – Georgia) მეოთხე ფაზის (ENPARD IV) ფარგლებში, ასევე, ორგანიზაციის „პური მსოფლიოს“ (გერმანია) მიერ დაფინანსებული პროექტის „გაზრდილი სასოფლო-სამეურნეო პრაქტიკა და მომხმარებელთა ცნობიერება“ ფარგლებში.
საქართველოს სასოფლო დარბაზმა განახორციელა ყველის ნიმუშების შესყიდვა და ლაბორატორიული შემოწმების უზრუნველყოფა. ლანჩხუთის სხვადასხვა მაღაზიებსა და ბაზრობაზე შევიძინეთ 5 დასახელების ყველი და ჩავაბარეთ სოფლის მეურნეობის სახელმწიფო ლაბორატორიაში, ქალაქ ქუთაისში. შესყიდული იქნა საქართველოში წარმოებული, ქარხნულად დამზადებული ყველის 2 ნიმუში და 3 ადგილობრივ ფერმერულ მეურნეობაში დამზადებული ნიმუში.
„რძისა და რძის ნაწარმის შესახებ“ რეგლამენტის მოთხოვნების შესრულების კონტროლს სურსათის ეროვნული სააგენტო ახდენს. თუმცა, ყველის სისუფთავეზე წელიწადში მხოლოდ რამდენიმე ათეული ნიმუშის შემოწმებას ახერხებს, რაც მთელი ქვეყნის სავაჭრო ქსელის მონიტორინგისათვის მცირე რიცხვია. ყველი კვების რაციონის აუცილებელ შემადგენელ ნაწილს წარმოადგენს. ამიტომაცაა, რომ ძალზედ მნიშველოვანია მისი სისუფთავეზე შემოწმება. ასე რომ, საკითხის აქტუალობიდან გამომდინარე, განხორციელდა შემოწმება ჩვენს მიერ.
შემოწმებული ნიმუშების სია:
In Lunchkhuti town on August 11, 2023 - in the framework of the ongoing project "Increased Agricultural Practices and Consumer Awareness" with the support of the European Union was privided the public meeting in hall of Lanckhuti Municilpal Council. The meeting was organized by the Center for Strategic Research and Development of Georgia (CSRDG) and "Georgian Rural Council" (GRC). The main theme of meting was "State control of food safety in Georgia".
The purpose of the meeting was to inform citizens about the ongoing reforms and state control in the field of food safety in the country and to promote dialogue between representatives of public agencies and citizens.
ლანჩხუთი. 2023 წლის 11 აგვისტო -ევროკავშირის მხარდაჭერით მიმდინარე პროექტის „გაზრდილი სასოფლო-სამეურნეო პრაქტიკა და მომხმარებელთა ცნობიერება“ (CAPCA) ფარგლებში, საქართველოს სტრატეგიული კვლევებისა და განვითარების ცენტრმა (CSRDG) და საქართველოს სასოფლო დარბაზმა“ ორგანიზება გაუწიეს საჯარო შეხვედრას, თემაზე „სურსათის უვნებლობის სახელმწიფო კონტროლი საქართველოში“, ლანჩხუთის მუნიციპალიტეტის საკრებულოს სხდომათა დარბაზში.
We have 43 guests and no members online