Integration with the European Union is not just a matter of foreign policy orientation. It encompasses many areas related to the well-being of ordinary citizens of Georgia. One such area is food safety. ✅ I am sharing with you a new animation prepared by the Georgian Center for Strategic Research and Development, which addresses food safety and Eurointegration.
See animation here: https://mega.nz/file/HIETVIQC#Byzm-tvHaav7V7iE_o05b68szJGbG4G4x7FVTchEzhA
July 10 , 2024 - Strategic Research and Development of Georgia center (CSRDG) and Georgian Rural Council arranged Public meeting on the topic "The importance of European integration for Georgia - food safetyand education sectors" in Lanchkhuti.
The meeting was aimed at informing citizens about the role of Georgia's integration with the European Union in the food safety and education sectors andthison the issuepublicof dialoguepromotion.
meeting within of Georgia strategic of research and development Vakhtang Kobaladze, coordinator of the consumer rights protection program of the Center, made a presentation and reviewed the state regulation system of food safety operating in the European Union, the importance of European integration in initiating reforms in the field of food safety in Georgia, and the assistance provided by the European Union to Georgia in this direction. The guests had the opportunity to participate in the discussion that took place after the presentation.
The second speaker of the event, writer Aleksandre Lortkipanidze, reviewed the advantages of European education, features of university systems and opportunities that Georgian youth can enjoy. speakerHe spoke specificallywhatEurope is paving the wayIn this direction, how can Georgian students benefit from the benefits of European education andwhy is ithepreferredotherUniversitywith systemscompared to.
The event was attended by non-governmental organizations, educational institution, media, and local authoritiesand business sector representatives.
" Since 2010, integration with the European Union has been the main driver of reforms in the field of food safety in Georgia. Along with this, the financial, material and technical assistance of the European Union to the country is invaluableof foodsafetyconditionimprovementangle,which was made to increase the capacity of public institutions and the private sector.hopewe have,thatreformsandof the European Unionfrom the sideTheirsupport will continue,whichopportunitywill give usin Georgiaof foodharmlessnessIt should be protected at the same level as it is in the countries of the European Union" - said Vakhtang Kobaladze, coordinator of CSRDG 's consumer rights protection program.
"Education has long been a priority in the European family , therefore this is an ideal space ,thatyouthto masterdesiredprofession , developed ,To perfect their knowledge and to help Georgia with their professionalism . European familymeansof educationMetavailabilityandowngoalsachievementOn the way to support . "
eventwas conductedof the European Union , KonradAdenauerof the fundandorganizationWith the support of "Bread of the World" (Germany ) .
ContactPerson : NatiaMetrevel ,CSRDG,PRmanager
ლანჩხუთი. 2024 წლის 10 ივლისი - საქართველოს სტრატეგიული კვლევებისა და განვითარების ცენტრმა (CSRDG) და საქართველოს სასოფლო დარბაზმა მოაწყვეს საჯარო შეხვედრა, თემაზე „ევროინტეგრაციის მნიშვნელობა საქართველოსთვის - სურსათის უვნებლობისადა განათლების სექტორები“.
შეხვედრა მიზნად ისახავდა სურსათის უვნებლობისა და განათლების სექტორებში საქართველოს ევროკავშირთან ინტეგრაციის როლის თაობაზე მოქალაქეთა ინფორმირებას და ამ საკითხზე საზოგადოებრივი დიალოგის ხელშეწყობას.
შეხვედრის ფარგლებში საქართველოს სტრატეგიული კვლევებისა და განვითარების ცენტრის მომხმარებლის უფლებების დაცვის პროგრამის კოორდინატორმა ვახტანგ კობალაძემ პრეზენტაცია გააკეთა და მიმოიხილა ევროკავშირში მოქმედი სურსათის უვნებლობის სახელმწიფო რეგულირების სისტემა, ევროინტეგრაციის მნიშვნელობა საქართველოში სურსათის უვნებლობის სფეროში რეფორმების დაწყებაში და ევროკავშირის მიერ ამ მიმართულებით საქართველოსათვის გაწეული დახმარება. სტუმრებს შესაძლებლობა ჰქონდათ მონაწილეობა მიეღოთ დისკუსიაში, რომელიც პრეზენტაციის შემდეგ გაიმართა.
ღონისძიების მეორე მომხსენებელმა, მწერალმა ალექსანდრე ლორთქიფანიძემ მიმოიხილა ევროპული განათლების უპირატესობები, საუნივერსიტეტო სისტემების თავისებურებები და შესაძლებლობები, რომლითაც შეუძლიათ ისარგებლონ ქართველმა ახალგაზრდებმა. გამომსვლელმაისაუბრა კონკრეტულადრაგზებს სახავს ევროპაამ მიმართულებით, როგორ შეიძლება ქართველი სტუდენტებისთვის ევროპული განათლების სიკეთეებით სარგებლობა და რატომაა ის უპირატესი სხვა საუნივერსიტეტო სისტემებთან შედარებით.
ღონისძიებას დაესწრნენ არასამთავრობო ორგანიზაციების, საგანმანათლებლო დაწესებულებების, მედიის, ადგილობრივი ხელისუფლებისადა ბიზნესსექტორის წარმომადგენლები.
„2010 წლიდან დღემდე, საქართველოში სურსათის უვნებლობის სფეროში მიმდინარე რეფორმების მთავარი მამოძრავებელი ევროკავშირთან ინტეგრაცია იყო. ამასთან ერთად, ფასდაუდებელია ევროკავშირის ფინანსური, მატერიალური, თუ ტექნიკური დახმარება ქვეყანაში სურსათის უვნებლობის მდგომარეობის გაუმჯობესების კუთხით,რომელიც გაწეულ იქნა საჯარო დაწესებულებებისა და კერძო სექტორის შესაძლებლობების გასაზრდელად. იმედი გვაქვს, რომ რეფორმები და ევროკავშირის მხრიდან მათი მხარდაჭერა გაგრძელდება, რაც შესაძლებლობას მოგვცემს საქართველოში სურსათის უვნებლობა ისეთივე დონეზე იყოს დაცული, როგორც ეს ევროკავშირის ქვეყნებშია“ - განაცხადა CSRDG-ის მომხმარებლის უფლებების დაცვის პროგრამის კოორდინატორმა, ვახტანგ კობალაძემ.
„განათლება დიდი ხანია პრიორიტეტია ევროპულ ოჯახში, შესაბამისად ესაა იდეალური სივრცე, რომ ახალგაზრდები დაეუფლონ სასურველ პროფესიას, განვითარდნენ, სრულყონ საკუთარი ცოდნა და თავისი პროფესიონალიზმი საქართველოს მოახმარონ. ევროპული ოჯახი ნიშნავს განათლების მეტ ხელმისაწვდომობას და საკუთარი მიზნების მიღწევის გზაზე ხელშეწყობას.“
ღონისძიება ჩატარდა ევროკავშირის, კონრად ადენაუერის ფონდისა და ორგანიზაციის „პური მსოფლიოს“ (გერმანია) მხარდაჭერით. საკონტაქტო პირი: ნათია მეტრეველი, CSRDG, PR მენეჯერი.
We have 21 guests and no members online